REFERENDUM: Prešovčania prišli hlasovať hlavne za zmeny týkajúce sa poslancov

19.09.2010 Prešov

Prešov 19. septembra (TASR) – Väčšina Prešovčanov, ktorí v sobotu 18. septembra využili právo vyjadriť svoj názor v referende, po hlasovaní zhodne uvádzali, že sa na ňom zúčastnili hlavne kvôli zmenám týkajúcich ...
Posledná otázka viacerých oslovených do takej miery nezaujala.
\"Ešte som ani na jednom referende nebola. Prišla som preto, lebo sa mi nepáči čo sa robí, poslancov je kopa, zabávajú sa, a keď treba hlasovať, tak niektorí vypadnú von, aby nehlasovali. Súhlasím s tým, keď poslanec urobí priestupok, aby ho tak súdili, ako ostatných ľudí, \" uviedla pre TASR 90-ročná dôchodkyňa Anna Reháková.
Ako povedal 56-ročný Prešovčan, na referende sa zúčastnil, lebo sa mu nepáči hlavne politická kultúra v parlamente, myslí si, že 100 poslancov by úplne stačilo. \"Myslím si, že ak bude dotovať tieto organizácie štát, tak to bude spravodlivejšie, \" uviedol k otázke zrušenia koncesionárskych poplatkov.
Na referende sa zúčastnil aj manželský pár z mestskej časti Kúty. \"Prišla som hlavne kvôli tej otázke, aby poslanci mali zrušenú imunitu, keď urobia trestný čin alebo priestupok. Čo sa týka počtu poslancov, tam by som to tiež osekala, lebo si myslím, že je to až veľa a dajú sa tie peniaze využiť aj rozumnejšie, na iné účely, \" konštatovala 41-ročná manželka.
\"Odpovedala som na všetky otázky, ale prišla som hlavne kvôli poslaneckej imunite, počtu poslancov a voľbe cez internet, aby sa to zmenilo, \" uviedla 25-ročná Prešovčanka.
V sociálnom zariadení pre seniorov Náruč hlasovali jeho obyvatelia prostredníctvom prenosnej referendovej urny. Väčšina nami oslovených nesúhlasila hlavne s poslaneckou imunitou a terajším počtom poslancov. \"Treba nám šetriť, stále sa to hovorí, my už nemáme ako, nech šetria oni, čo majú z čoho, \" povedala 75-ročná Helena Wintnerová. Podobne uvažuje aj ďalšia obyvateľka Náruče Magdaléna Keseličková. Myslí si, že aj 100 poslancov je veľa, nepozdáva sa jej, že niektorí sa za celé obdobie v parlamente vôbec nevyjadrovali. So zrušením koncesionárskych poplatkov nesúhlasí.
\"Prvú otázku som dala nie a poslednú som nedala, pretože ja neviem, čo ten zákon obsahuje, aspoň ja som nikde nečítala, že by to bolo vysvetlené, tak som za to nehlasovala, \" dodala dôchodkyňa. K šiestej otázke sa podobne po hlasovaní vyjadrili viacerí občania rôznych vekových kategórií aj v iných okrskoch.
 

Vyberte región